سومین روز جنگ، آغاز یک دهه اسارت برای سرباز جوانی بود که بعدها نامش در میان اولینها ثبت شد؛ نخستین اسیر، نخستین شماره صلیب، و یکی از نخستین آزادگان بازگشته به میهن.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه فرهنگی پیام آزادگان، در ادامه دیدارهای مستمر نمایندگان پیام آزادگان در استان خراسان رضوی با آزادگان سرافراز، روز چهارشنبه ۱۸ تیرماه، به دیدار آقای براتعلی عباسزاده رفتند؛ آزادهای که تنها حضورش مجموعهای از نخستینها و خاطرات ماندگار دوران اسارت را در ذهن تداعی میکند.
این دیدار، اطلاعاتی کمتر مطرحشده از وضعیت اسرا در دوران جنگ را روشن کرد. نخستین شماره صلیب سرخ ثبتشده برای اسرای ایرانی در عراق، به نام براتعلی عباسزاده ثبت شده است. نکتهای که حتی بسیاری از آزادگان نیز از آن بیاطلاع بودند.
عباسزاده از جمله نخستین رزمندگانی است که در سومین روز آغاز جنگ تحمیلی، به اسارت نیروهای دشمن درآمد. او در حالی که بهعنوان یک سرباز وظیفه در پاسگاه مرزی سرپل ذهاب خدمت میکرد، ابتدا به دست گروهک کومله دستگیر و سپس تحویل نیروهای عراق شد.
او پس از طی چندین مرحله جابهجایی در عراق سرانجام در اردوگاه موصل ۱ مستقر شد. عباسزاده افتخار 50 درصد جانبازی و ۱۰ سال اسارت، را در کارنامه خود دارد. از جمله ویژگیهای کمنظیر عباسزاده، جمع شدن سه ویژگی منحصر بهفرد در اوست: جزو نخستین اسرای جنگ، نخستین دارنده شماره صلیب سرخ، و یکی از نخستین آزادگان بازگشته به میهن.
در جریان این دیدار، عباسزاده به ذکر خاطراتی تلخ و عبرتآموز از دوران اسارت پرداخت؛ از شکنجههایی که توسط ماموران عراقی با شلاق و کابل بهعنوان سرگرمی انجام میشد، تا شورش گسترده اسرا که به قیمت شهادت و مجروحیت تعدادی از آنان و چهار ماه زندان برای برخی دیگر تمام شد.
او همچنین از فرار موفق سه اسیر ایرانی سخن گفت که با همکاری یک سرباز عراقی و از طریق سوراخی در حمام اردوگاه، موفق به فرار و بازگشت به ایران شدند.
یکی از ابعاد کمتر شناختهشده شخصیت عباسزاده، نقش رسانهای او در اردوگاه است. صدای خوش او سبب شد که وظیفه قرائت اخبار و متون در آسایشگاهها به وی واگذار شود. افزون بر این، در میان یادگارهای ارزشمند باقیمانده از دوران اسارتش، مجموعهای از نقاشیهای دستساز دیده شد که از آنها با عنوان «کارتهای هدیه اسارت» یاد میکند. این آثار به قلم هنرمند آزاده، عباس فلاحی، خلق شده و در مناسبتهای مختلف بهعنوان جوایز نمادین به دیگر اسرا اهدا میشد.
در کنار همه این خاطرات، عباسزاده نیز همچون دیگر آزادگان، از نقش محوری مرحوم سیدعلیاکبر ابوترابیفرد یاد کرد؛ چهرهای که برای اسرا پناهی برای تحمل روزهای سخت اردوگاه بود.
انتهای پیام/
برای ورود به ویکی آزادگان اینجا کلیک کنید / www.wikiazadegan.com